Hvorfor velge en slangepumpe?
En slangepumpe (engelsk: peristaltic pump / tubing pump), også kjent som en peristaltisk pumpe, laboratoriepumpe, doseringspumpe og fortrengningspumpe, er et utmerket valg når du skal pumpe væsker som innholder partikler eller kjemikalier som normalt ville kunne skade en pumpemotor. Det kan være sterke kjemiske væsker som klor, saltsyre og svovelsyre, matprodukter som alkohol, eddik, majones, sirup, sitronsyre, tomatpuré og vegetabilske oljer, malingsprodukter som syntetiske harpikser og polymerer som brukes i lakk- og plastindustri, blekk og trykkfarger, kosmetikkprodukter som hudkrem, shampoo, såpe og tannkrem. Siden slangepumpene tåler pumping av sterke kjemiske væsker, er denne type pumpe svært vanlig og populær for bruk i laboratorier. En slangepumpe er også det beste valget når du ønsker svært høy nøyaktighet på doseringsvolumer, eller i tilfeller hvor pumpesystemet skal kjøres helt til væskemengden er tom / tørr. En slangepumpe egner seg derimot ikke for bruksområder som krever pumping av en svært jevn væskestrøm med lav eller ingen pulsering (pulseless flow / pulsation-free flow).
Hvordan virker en slangepumpe?
I en slangepumpe er væsken isolert og alltid innelukket i en slange, og væsken kommer på den måten aldri i direkte kontakt med sårbare motordeler inni pumpen. Slangepumpen fungerer slik at det er en rotor med to eller flere ruller som klemmer og trykker en elastisk slange mot pumpehuset, og på den måten lages det en kontinuerlig væskestrøm i slangen. I prinsippet kan dette minne litt om samme bevegelse som når du klemmer fingrene dine på en tannkremtube for å få ut riktig mengde med tannkrem på tannkosten din. I illustrasjonen nedenfor ser du hvordan en slangepumpe virker. En slangepumpe består av en roterende rotor med to eller flere ruller som klemmer og trykker på slangen, slik at væsken som er inni slangen pumpes videre gjennom pumpesystemet. Etter hvert som rullen roterer over slangen, blir slangeveggene først klemt sammen, og deretter sluppet fri. Rullen lager et område med helt sammenklemte slangevegger, som så beveger seg rundt i takt med den roterende rotoren, og presser dermed væsken til å bevege seg i front av rullen. Slangeveggene bak rullen utvider seg til sin vanlige form, det dannes et vakuum, og ny væske trekkes inn. Etter hvert som rullene roterer raskere rundt, blir vakuum-lommene generert raskere, og hastigheten på væskestrømmen gjennom pumpesystemet øker.
Fordeler med en slangepumpe
Fordelene med en slangepumpe er mange:
- Den er velegnet for å pumpe væsker som inneholder partikler, kraftige kjemikaler eller høyt saltinnhold.
- Du slipper å vaske og rengjøre pumpemotoren, siden væsken alltid er isolert inni slangen.
- Den har en svært holdbar konstruksjon og lang levetid.
- Den er velegnet for bruksområder som krever svært høy nøyaktighet på doseringsvolum.
- Den er egner seg til å pumpe væsker med svært høy viskositet, så lenge væsken kan flyte fritt inni en slange.
- Den er velegnet for forsvarlig behandling av steriliserte væsker i lukket miljø.
- Pumpemotoren er bortimot vedlikeholdsfri.
- Den trenger ikke smøremidler eller bytte av pakninger, motordeler eller tannhjul.
- Den tåler å bli kjørt tom / tørr.
- Du kan enkelt bytte mellom slanger for ulik kjemisk kompatibilitet.
- Du kan enkelt bytte mellom slanger av ulik diameter, diameteren bestemmer pumpens flowområde (eksempler: laveste flow kan være 0.00001 mL/min, høyeste flow kan være opptil 42000 mL/min, altså 42 LPM).
Ulemper med en slangepumpe
Selv om fordelene med en slangepumpe er mange, finner det også noen ulemper og svakheter:
- Slangen vil langsomt bli slitt ut, og må derfor med jevne mellomrom erstattes med en ny slange.
- Væskestrømmen vil alltid være pulserende, og den klarer derfor ikke å gi en svært jevn væskestrøm med lav eller ingen pulsering (pulseless flow / pulsation-free flow).
Lær mer om slangepumper
LabMo AS er norsk forhandler for Masterflex slangepumper. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller ønsker pristilbud på slangepumper. Du kan lese mer om slangepumpene vi tilbyr i denne artikkelen: «Slik velger du Masterflex slangepumpe.»