Slik velger du ristemaskin til laboratoriet

Ristemaskiner og risteapparater (‘laboratory shakers’ og ‘laboratory rockers’) finnes i mange ulike typer og kategorier, og derfor er det viktig at du velger den rette når du skal kjøpe inn nytt utstyr til laboratoriet ditt. I denne artikkelen gir vi deg nyttige tips og råd som hjelper deg videre når du skal velge den rette ristemaskinen for ditt bruksområde.

En ristemaskin hjelper deg når du trenger en nøyaktig og pålitelig prøvepreparering av væsker og suspensjoner. Ristemaskiner kan benyttes innenfor en rekke ulike arbeidsområder på et laboratorium:

 • Cellekultur og mikrobiell kultur
 • Molekylærbiologi, biokjemi, PCR, genomikk, proteomikk og elektroforese (gel- og blot-prosessering)
 • Klinisk hematologi og serologisk testing
 • For å løse opp, suspendere eller blande medier, kjemikalier eller andre løsninger

Ting å tenke på før du kjøper ristemaskin

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken ristemaskin du skal kjøpe til laboratoriet. Her er liste med spørsmål som du bør tenke gjennom før du velger ristemaskin.

 1. Hvilken type bevegelse passer for prøvene dine og for ditt bruk?
 2. Hvilken hastighet trenger du? Noen ristemaskiner er beregnet for langsomme og sakte bevegelser ned til 15 rpm, mens noen vortex-miksere klarer en hastighet på opptil 4500 rpm.
 3. Hvor store er prøvebeholderne dine og hvor mange prøver skal du bearbeide samtidig? Kan du bruke en liten plattform eller trenger du en større plattform for å sikre tilstrekkelig med plass? Du bør også sjekke at lastekapasiteten til ristemaskinen stemmer med vekten på prøvemengdene du planlegger å bearbeide samtidig. Noen ganger kan det være smart å kjøpe inn flere ristemaskiner, slik at du effektivt kan øke arbeidskapasiteten. Spør gjerne forhandleren om rabatt hvis du planlegger å kjøpe inn flere enheter.
 4. Hvor stor plass har du til ristemaskinen på laboratoriet? Mål opp hvilket areal du har tilgjengelig. Ristemaskiner finnes i ulike størrelser, og de minste får enkelt plass på laboratoriebenken din. De største gulvmodellene krever like stor gulvplass som en vanlig fryseboks eller mer.
 5. Hvor kritisk er temperaturen på prøvene dine? Noen ristemaskiner er designet for å kunne plasseres inni en inkubator eller et kjølerom, slik at prøvene dine skal holde den riktige temperaturen mens de bearbeides. Noen ristemaskiner leveres med innebygget temperaturkontroll som sikrer optimal temperatur. Som et alternativ til dette kan du også velge å benytte et ristevannbad.
 6. Trenger du innebygget nedtelling (‘timer’)? Noen ristemaskiner har innebygget funksjon for nedtelling, slik at du enkelt kan sette ønsket tidsintervall.
 7. Hvilken orbitdiameter bør du bruke? Ristemaskiner med diameter på 19 eller 25 mm regnes som en standardstørrelse innen mikrobiologisk forskning, og vil typisk ha en maksimumshastighet på 300 eller 500 rpm. Diameter på 50 mm kan med fordel velges for prøvebeholdere som er større enn 2 liter og brede beholdere som f.eks. cellekulturkolber (Fernbachkolber) som skal ristes på lave hastigheter, og har typisk en maksimumshastighet på 150 eller 300 rpm. Som en tommelfingerregel kan du si at jo større diameter du har, jo lavere hastighet kan du benytte.
 8. Hvilket tilbehør trenger du? For å holde fast beholderne dine kan bruke gummimatter og klebematter (under 250 rpm), kolbeklemmer, rørstativ, polstrede justerbare stenger og lignende.

Kontakt oss for mer informasjon

Vi tilbyr gratis rådgiving og har lang erfaring som forhandler av laboratorieutstyr. Vi hjelper deg gjerne med å velge den rette ristemaskinen for ditt behov. Vi har et stort utvalg av ristemaskiner, blant annet fra den amerikanske produsenten Cole-Parmer. Her finner du vår kontaktinformasjon.


Pumpeskolen


Flere aktuelle saker


Bla i nyhetsarkivet

Se hele nyhetsarkivet med alle publiserte artikler.